Pierre van Dijk  Impressionist    
Atelier - Gallery 

Biography

 “I have been an artist my whole  life, it’s a way of living“.

 Pierre van Dijk werd geboren op 5 juni 1950 in 's-Hertogenbosch Nederland. Geregistreerd RKD. (Nationale dienst voor kunsthistorische documentatie.)  Literatuur;  Lexicon Jacobs P.M.J.  ISBN 90-801063-1-3 

 

Pierre C.A.van Dijk 1950Pierre C.A. van Dijk 1950 / s-Hertogenbosch Nederland.

 


 Op 4-jarige leeftijd wist Pierre dat hij in alle rust wilde gaan tekenen en schilderen. Op zijn tiende kreeg hij zijn eerste 'echte' olieverf set met palet en canvas.

“Het studeren en werken is begonnen om nooit meer te eindigen”

1954 het gezin “van Dijk” vertrok naar Den Haag. en daar studeerde Pierre na zijn HBS “Monumentale schilderkunst” van 1967 t/m 1972 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en haalde aansluitend zijn MO akte, zodat hij les kon gaan geven. 


Academie DenHaag Pierre v.DijkPortret "Oude man" 40x30cm Olie op Paneel Pierre v,Dijk - Kon.Academie .DenHaag 1969. Dit portret is helaas een van de weinig overgebleven werken uit die tijd .

 

+/- 1972 . Portret ; P.A.J. v.Dijk . Uitgevoerd in Fietsenlak+/- 1972 . Portret ; P.A.J. v.Dijk . Uitgevoerd in Fietsenlakin periode van 1968 t/m 1974  studeerde hij tevens aan de vrije Academie Den-Haag onder de persoonlijk begeleiding van George Lampe Rector van de Academie en Livinus van der Bunt, rector en Licht-kunstenaar. (“uitvinder” en ontwerper van de lichtshow  o.a voor de Engelse band Pink Floyd.)

In 1977 verhuisde Pierre naar Gorinchem en werd lid en bestuurslid van “Pictura” oudste Teken genootschap van Nederland te Dordrecht. Na een aantal moderne kunstprojecten zoals 'Les Enfants Terrible' en 'Monument Affaire', ( 5 luik in opstand )  - Museumcollectie Gorcums museum keerde hij in 1984 terug naar zijn geboortestad in 's-Hertogenbosch.

Pierre van Dijk 1982Pierre van Dijk 1982 kunstprojecten zoals 'Les Enfants Terrible' en 'Monument Affaire', ( 5 luik in opstand ) - Museumcollectie Gorcums museum ( het meest rechtse paneel is er niet meer )DE JAREN TACHTIG;

Het toen der tijd in Nederland gezaghebbend Kunst tijdschrift “Kunstbeeld“ (Kunstbeeld opgeheven op 13-juli-2015 ) Nodigt ​​Pierre uit voor een tentoonstellingen bij Gallery 54. - New York -( AFA Gallery  ) Gallery 54 sluit na 35 jaar op 31-01-2019 )  New York  (USA)

werk uit de Jaren '80 t/m begin jaren '90. - Olieverf - Airbrush - 


Dit was een succes en een rede voor Pierre om In 1989 voor een aantal jaren naar de VS te verhuizen waar hij, naast zijn vrije werk, als Art Professor aan de Lock Haven University (Pennsylvania), verbonden was.

In deze periode ontwikkelde op de achtergrond zich een groter wordend belangstelling voor het impressionisme . en keert terug naar Europa.

 THE IMPRESSIONIST;  1995.

Het "IMPRESSIONISME" dat is het ! Het zichtbaar maken en vastleggen van LICHT en stemmingen.

Wat een uitdaging is dit, tijdloos ….Dit is levenswerk .Het studeren en werken is begonnen om nooit meer te eindigen . 

 FRANKRIJK;

Een verhuizing als Impressionist naar het inspirerende Frankrijk met zijn prachtige Natuur en licht zal niet uitblijven maar eerst een Gallery in eigen stad, dat zou een mooie start zijn. In 2000 opende Gallery Pierre zijn deuren in de Postelstraat 68 te “s-Hertogenbosch” NL. . Vijf jaar lang was Het Atelier en de Gallery hier gevestigd toen Pierre na een bezoek aan Frankrijk vond dat de tijd rijp was voor een nieuwe uitdaging en besloot om zijn Atelier en Gallery naar Frankrijk te verplaatsen in het prachtige plaatsje Beynac-et-Cazenac. aan de oever van de Dordogne (24)

Video ;  Postelstraat 68 s-Hertogenbosch. The Netherlands.


GALLERY  PIERRE   -   MAISON ATELIER PIERRE . France . 

in de winter van 2004 / ’05, start Pierre met de voorbereidingen en verhuist in Maart naar Beynac-Et Cazenac (24) Dordogne France , en opent zijn Gallery Pierre  &  Maison-Atelier-Pierre in April ‘2005 …. 


Nieuwe mogelijkheden bieden zich aan zoals internationale beurzen, en Gallery’s

DORDRECHTS MUSEUM - GORCUMS MUSEUM .- NL. ( Airbrush werk )

LA FINE ART SHOW,  Los Angeles, VS. ( met o.a.  Waterlelies )

BIENNALE van FLORANCE .   Italy

MONACO  Art - Show ,    Monaco.     ( o.a.  Waterlelies )

SALON de PARIS,   Frankrijk   ( met o.a.  Waterlelies )

PAN AMSTERDAM  Kunst- en antiekbeurs, Amsterdam, Nederland.,

TH.BRENNEN FINE ART.  VS. - Pierre van Dijk

EDDIE'S - ART . The Netherlands  Pierre van Dijk

Advertenties     2020 -'21 - '22     " Atelier Pierre van Dijk " Empel - Gem. 's-Hertogenbosch


 My city of birth    's-Hertogenbosch:


Pierre verhuisd aan het eind van 2019 met zijn atelier en galerie terug naar zijn geboorte stad s-Hertogenbosch in Nederland. In Dec '19 start Pierre met zijn "Atelier Pierre van Dijk" in Empel - s-Hertogenbosch en organiseert samen met zijn goede vriend en beeldhouwer John van Nistelrooij een tentoonstelling van 29-12-'19 t/m 02-02-'20 met als thema "LICHT" . 

Biography beeldhouwer John van Nistelrooij.


John van Nistelrooij.............geboren in 's-Hertogenbosch 1953. Hij woont en werkt in Den Bosch. Tussen 1972 en 1977 studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch, Na zijn studie werkte hij als beeldhouwer en ontwerper. Zijn werk is aangekocht door de Nederlandse overheid, gemeenten en particulieren. De sculpturen van John van Nistelrooij zijn te zien in solo-tentoonstellingen en groepspresentaties in binnen- en buitenland. Zijn sculpturen, tekeningen en collages maken deel uit van privé- en museumcollecties. Een aantal sculpturen zijn aangekocht door de Nederlandse overheid en staan in Nederlandse steden.

Hij ontwikkelde de nieuwe huisstijl voor de Federatie van Vakbonden in Nederland (FNV) en hij werkte een aantal jaren als gastontwerper bij de VPRO.

my work is listed among the big boysSingulart Magazine 02-06-'20 / 10 Essential Artists: Impressionism


Mijn (serie) Waterlelies “kleur de abstractie van licht”  - ‘15 / ‘20  

Na decennia lang alle mogelijke onderwerpen zoals, Portret, dier, rivier, strand, en van landschap tot zeegezicht te hebben geschilderd, valt het mij op dat na al deze jaren mijn obsessie voor Kleur als abstractie van het Licht net als bij veel ouder wordende schilders steeds groter wordt, en blijkt de abstractie in het onderwerp  “Waterlelies”  ook voor mij een Interessante, onuitputtelijk inspiratie bron. 

Alle schilder technische elementen die voor een schilder, impressionist belangrijk zijn kom je tegen in een  onderwerp zoals dit, het uitdrukken van de vorm, in zijn abstractie, en stoffering , reflecties - water - ruimte - stemmingen - enz.  

                                                Kleur - Abstractie;

Nr.19 Waterlelies (Serie ) Pierre van DijkNr.19 Waterlelies (Serie ) 50x60cm Hars Olie op Linnen /Pierre


Ik wil niet het impressionisme loslaten, om te evolueren naar b.v algehele Abstractie misschien wel een beetje naar het  Abstract - Impressionisme , wat ook zeker interessant is.

Als schilder blijf ik geboeid door de schoonheid van kleur (de abstractie van licht) en zijn positieve invloed op ons welzijn. 

 “ Goethe, maakte bij de ontwikkeling van zijn kleurenleer veelvuldig gebruik van inzichten van kunstschilders die uitdrukten hoe zij de kleuren (psychologisch) ervoeren. "Het waarnemen van kleur is een innerlijk fenomeen, tenminste voor de mens die zijn gevoel niet onderdrukt"  /  KLEUR het echte gevoel van het licht zelf, Kleur abstractie van Licht “. ….

Goethe . 

2021  

12 Dec 2020  Gorcums Museum ;  Airbrush werk (1980) van Pierre opgenomen in de Tentoonstelling
"Een monument voor de BKR"  ( 1949-1987 )      van 12 Dec '20  tot  19 Sept 2021  

Airbrush werk (1980) van Pierre van DijkPierre van Dijk (1980 ) Airbrush - Olie - Papier.


Pierre v.Dijk.


Het hele jaar een Doorlopende tentoonstelling  van John en Pierre zie openingstijden . bij bezoek even aanbellen . 


 

© Pierre van Dijk - RKD.  Literatuur ; Lexicon Jacobs P.M.J. ISBN  90-801063-1-3

 

Reset ; 27-08-'21

0968


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn