Pierre van Dijk Abstract Expressionist Synesthete

Biography  Pierre van Dijk

Abstract Expressionisme / Fragile-Freedom / Synesthesie.


“I have been an artist my whole life, it’s a way of living“.


Pierre van Dijk werd geboren op 5 juni 1950 in 's-Hertogenbosch Nederland. Geregistreerd RKD. (Nationale dienst voor kunsthistorische documentatie.) Literatuur;Lexicon Jacobs P.M.J.ISBN 90-801063-1-3

Pierre C.A.van Dijk - 1950 te 's-Hertogenbosch

Art & Synesthesia / "Two Pianos and 1 Painting / a connection through time / Piano Alexa Stier - Beethoven- Sonata no.31 in A flat major, op 110.

Synesthesie - "Something to give" Luc Cianfarani / Pierre van Dijk '22

Stand With Ukraine - Abstract Expressionisme Pierre van Dijk, Jackson Pollock, Willem de Kooning, New York, Arshile Gorky

AGENDA ...Exhibition: "Fragile Freedom" '22-'23

Abstract expressionisme Pierre van Dijk, Willem de Kooning, Barnett Newman, Jackson Pollock, Mark Rothko, Clyfford Still, Ars

Beelden en objecten van John van Nistelrooij Schilderijen van Pierre van Dijk. Te zien vanaf 16 April '22 . U bent van harte welkom

ADAGIO, SAMUEL BARBER.

Agnus Dei....Live

Flemish Radio Choir (Flemish Radio Choir) Marcus Creed, conductor Recorded at Studio 4, Flagey (Brussels) in 2015

Portret "Oude man" 40x30cm Olie op Paneel Pierre v,Dijk - Kon.Academie .DenHaag 1969.

Portret "Oude man" 40x30cm Olie op Paneel Pierre v,Dijk - Kon.Academie .DenHaag 1969.

+/- 1972 . Portret ; P.A.J. v.Dijk . Uitgevoerd in Fietsenlak

+/- 1972 . Portret ; P.A.J. v.Dijk . Uitgevoerd in Fietsenlak

Pierre van Dijk wordt gezien als een gevestigd hedendaags kunstenaar. Pierre Van Dijk werd geboren in 1950. Ook geboren in 1950 en van dezelfde generatie zijn Bernard Cosandey , Udo Braitsch , Henk Visch , Marc Chopy en Einar Sigstad . Verdere biografische context voor Pierre Van Dijk  Pierre Van Dijk, geboren in 1950, werd grotendeels beïnvloed door de jaren zestig. Historisch gezien gevestigd in de context van de Koude Oorlog, belichamen de jaren zestig een uiterst invloedrijk tijdperk dat een aanzienlijk aantal breuken veroorzaakte en de orde van alle dingen uitdaagde.


In Europa zouden het IJzeren Gordijn en de Berlijnse muur voor altijd mensen en overtuigingen markeren, terwijl in de VS gebeurtenissen zoals de Cubaanse rakettencrisis en de oorlog in Vietnam voor altijd de komende generaties zouden beïnvloeden. Van onderwijs tot genderkwesties en ideologieën, er volgde een herdefiniëring van sociale normen in de westerse samenleving, met baanbrekende filosofieën en bewegingen die opkwamen in een bakermat van inventiviteit. Eenvoud en een leegte van emoties waren sleutelbegrippen in de zeer invloedrijke beweging van het minimalisme, belichaamd door kunstenaars als Frank Stella, Donald Judd en Agnes Martin. Ongeïnteresseerd in de gebaren elementen van het abstract expressionisme, concentreerden minimalistische kunstenaars zich op het produceren van kunstwerken die voornamelijk gepolijste, pure lijnen en geometrische elementen verzamelden.


Door dieper in te gaan op enkele van de ideeën die inherent zijn aan het abstract expressionisme, beoefenden kunstenaars als Morris Louis, Kenneth Noland en Helen Frankenthaler Color Field Painting - beslist gerelateerd aan minimalisme, met een in wezen op regels gebaseerde benadering, verstoken van emotionele kenmerken. Verschillende filosofische scholen hebben creatieven sterk beïnvloed, Francis Bacon en Alberto Giacometti waren kunstenaars die sterk overtuigd waren door de ideologieën van het existentialisme, die wereldwijde bekendheid verwierven door hun weergave van de menselijke vorm en de klaagzang die vaak verband hield met de menselijke conditie. wereldwijd weergalmde een groot aantal kunststromingen met de radicale veranderingen van de jaren zestig, vaak gevoelig voor hun eigen regionale verschillen.


In Italië creëerden Lucio Fontana en Piero Manzoni Spatialism, terwijl in Duitsland de Zero-groep soortgelijke ideeën aannam onder leiding van Günther Uecker.  Bron: Art land Copenhagen - San Francisco.Op 4-jarige leeftijd wist Pierre dat hij in alle rust wilde gaan tekenen en schilderen. Op zijn tiende kreeg hij zijn eerste 'echte' olieverf set met palet en canvas.


1954 het gezin “van Dijk” vertrok naar Den Haag. en daar studeerde Pierre na zijn HBS “Monumentale schilderkunst” van 1967 t/m 1972 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en haalde aansluitend zijn MO akte, zodat hij les kon gaan geven. “Het studeren en werken is begonnen om nooit meer te eindigen”

Kunsthistories-biografische context

Pierre C.A.van Dijk - 1950 's-Hertogenbosch

in periode van 1968 t/m 1974  studeerde hij tevens aan de vrije Academie Den-Haag onder de persoonlijk begeleiding van George Lampe Rector van de Academie en Livinus van der Bunt, rector en Licht-kunstenaar. (“uitvinder” en ontwerper van de lichtshow  o.a voor de Engelse band Pink Floyd.)


In 1977 verhuisde Pierre naar Gorinchem en werd lid en bestuurslid van “Pictura” oudste Teken genootschap van Nederland te Dordrecht. Na een aantal moderne kunstprojecten zoals 'Les Enfants Terrible' en 'Monument Affaire', (5 luik in opstand) - Museumcollectie Gorcums museum keerde hij in 1984 terug naar zijn geboortestad in 's-Hertogenbosch.

'Les Enfants Terrible' en 'Monument Affaire', ( 5 luik in opstand ) - Museumcollectie Gorcums museum

Pierre van Dijk 1982 kunstprojecten zoals 'Les Enfants Terrible' en 'Monument Affaire', ( 5 luik in opstand ) - Museumcollectie Gorcums museum ( het meest rechtse paneel is er niet meer )

DE JAREN TACHTIG;


Het toen der tijd in Nederland gezaghebbend Kunst tijdschrift “Kunstbeeld“ (Kunstbeeld opgeheven op 13-juli-2015) 


Nodigt ​​Pierre uit voor een tentoonstellingen bij Gallery 54. - New York -(AFA Gallery) Gallery 54 sluit na 35 jaar op 31-01-2019 )  New York  (USA)


Werk uit de Jaren '80 t/m begin jaren '90. Synesthesie; Abstract Expressionisme - Olieverf - Airbrush.

"Love"( New York )120x90cm olie-linnen Airbrush Pierre van dijk '90 "Synesthesie" ( New York ) Prive Collectie .

"Love"(Private collection New York )

Serie-Schutting- begrenzing in het denken nr 10-70x90cm Pierre v.Dijk - Private collection

Serie-Schutting- begrenzing in het denken nr 10-70x90cmPierre v.Dijk

(Private collection New York - USA ) Zomerlicht - 50x70cm Pierre v.Dijk / synesthete

Zomerlicht - 50x70cm Pierre v.Dijk Private collection New York

De 3 maagden- Olie-120x160cm Airbruch Pierre v Dijk

De 3 maagden- Olie-120x160cm Airbruch Pierre v Dijk

Serie-Schutting- begrenzing in het denken nr 18 70x90xm Pierre vanDijk - Private collection

Serie-Schutting- begrenzing in het denken nr 18 70x90xm Pierre vanDijk

"Love"( New York )120x90cm olie-linnen Airbrush Pierre van dijk '90 "Synesthesie" ( New York ) Prive Collectie .

Oceaan 120x100cm Airbrush olie op linnen / Pierre

Dit was een succes en een rede voor Pierre om In 1989 voor een aantal jaren naar de VS te verhuizen waar hij, naast zijn vrije werk, als Art Professor aan de Lock Haven University (Pennsylvania), verbonden was. En in New York nader kennis maakte met het werk van kunstenaars zoals ;


Willem de Kooning, Arshile Gorky, Joan Mitchell, Barnett Newman, Jackson Pollock, Mark Rothko, Clyfford Still, Arshile, Gorky Adolph, Gottlieb, Philip, Guston, Franz Kline, Enz.

 


Wat een grote indruk achterlied maar in deze periode ontwikkelde op de achtergrond zich een groter wordend belangstelling voor het impressionisme . en keert uiteindelijk terug naar Europa.


IMPRESSIONISM;  1995.


Het zichtbaar maken en vastleggen van LICHT en stemmingen.

 

FRANKRIJK;


Een verhuizing als Impressionist naar het inspirerende Frankrijk met zijn prachtige Natuur en licht zal niet uitblijven maar eerst een Gallery in eigen stad, dat zou een mooie start zijn. In 2000 opende Gallery Pierre zijn deuren in de Postelstraat 68 te “s-Hertogenbosch” NL.


Vijf jaar lang was Het Atelier en de Gallery hier gevestigd toen Pierre na een bezoek aan Frankrijk vond dat de tijd rijp was voor een nieuwe uitdaging en besloot om zijn Atelier en Gallery naar Frankrijk te verplaatsen in het prachtige plaatsje Beynac-et-Cazenac. aan de oever van de Dordogne (24)Video ;  Postelstraat 68 s-Hertogenbosch. The Netherlands.

GALLERY  PIERRE   -   MAISON ATELIER PIERRE . France . 


in de winter van 2004 / ’05, start Pierre met de voorbereidingen en verhuist in Maart naar Beynac-Et Cazenac (24) Dordogne France, en opent zijn Gallery Pierre  &  Maison-Atelier-Pierre in April ‘2005 …. 

Gallery Pierre - Beynac-et-Cazenac (24) Dordogne.

Gallery Pierre - Beynac-et-Cazenac (24)Dordogne France.

Gallery Pierre - Beynac-et-Cazenac (24) Dordogne France

Gallery Pierre - Beynac-et-Cazenac (24)Dordogne France

Nieuwe mogelijkheden bieden zich aan zoals internationale beurzen, en Gallery’s


*DORDRECHTS-MUSEUM- ( Airbrush werk)

*GORCUMS MUSEUM .- NL. ( Airbrush werk )

*LA FINE ART SHOW,  Los Angeles, VS. ( met o.a.  Waterlelies )

*BIENNALE van FLORANCE Italy (Abstract -Expresionisme )

*MONACO  Art-Show, Monaco.  ( o.a.  Waterlelies & Abstract Expressionisme )

*SALON de PARIS, Frankrijk ( met o.a. Waterlelies )

*PAN AMSTERDAM  Kunst- en antiekbeurs, Amsterdam, Nederland.,

*TH.BRENNEN FINE ART.  VS. - Pierre van Dijk

*Dutch Luxury Design  -  Pierre van Dijk 

Pierre ART SHOP - Posters - Cushions - Bags - etc Pixels USA.

Pierre vertegenwoordigd in the ; TH.BRENNEN FINE ART. VS.

TH.BRENNEN FINE ART. - Scottsdale AZ . VS.

"Girl with the little bear" Private collection Miami. US
TH.BRENNEN FINE ART. VS. Children in the garden - 80x90cm / oil on linen / Pierre van Dijk./ Private collection New York

Children in the garden - Private collection New York.

Pierre van Dijk - LA FINE ART SHOW, Los Angeles, VS.
Pierre van Dijk - PAN: Amsterdam Art Fair - Private collection

PAN Amsterdam Kunstbeurs / Private collection

Etretat , Pierre - LA FINE ART SHOW, Los Angeles, VS./ Private collection Texas. US

My city of birth 's-Hertogenbosch:

Pierre verhuisd aan het eind van 2019 met zijn atelier en galerie terug naar zijn geboorte stad s-Hertogenbosch in Nederland. In Dec '19 start Pierre met zijn "Atelier Pierre van Dijk" in Empel - s-Hertogenbosch 


en organiseert samen met zijn goede vriend en beeldhouwer John van Nistelrooij een tentoonstelling van 29-12-'19 t/m 02-02-'20 met als thema "LICHT" . Biography beeldhouwer John van Nistelrooij.

John van Nisterooij " lead load for Rwanda '22 " Art project Fragile - Freedom

" Lead load for Rwanda '22 " Fragile - Freedom

Waves of Bali - Zink -Aluminium - Cuprum. John van Nistelrooij

Explosive anxiety 1986 

John van Nistelrooij 's-Hertogenbosch (1953.)

John van Nistelrooij - 's-Hertogenbosch ( 6 Febr 1953. - 25 Febr 2024. )

                                                 John van Nistelrooij.      Geregistreerd  RKD.


geboren in 's-Hertogenbosch 6 Febr 1953 - overleden in zijn geboorteplaats op 25 Febr 2024  John  woonde en werkte in Den Bosch. Tussen 1972 en 1977 studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch, Na zijn studie werkte hij als beeldhouwer en ontwerper. Zijn werk is aangekocht door de Nederlandse overheid, gemeenten en particulieren. De sculpturen van John van Nistelrooij zijn te zien


 in solo-tentoonstellingen en groepspresentaties in binnen- en buitenland. Zijn sculpturen, tekeningen en collages maken deel uit van privé- en museumcollecties. Een aantal sculpturen zijn aangekocht door de Nederlandse overheid en staan in Nederlandse steden. Hij ontwikkelde de nieuwe huisstijl voor de Federatie van Vakbonden in Nederland (FNV) en hij werkte een aantal jaren als gastontwerper bij de VPRO.Kleur - Abstractie van licht.

Uit de serie Waterlelies "Morgen licht" 60x80cm Hars-Olie-Linnen

Uit de serie Waterlelies "Morgen licht" 60x80cm Hars-Olie-Linnen

Tentoonstelling Gorcums museum Airbrush werk (1980) van Pierre van Dijk

Als schilder blijf ik geboeid door de schoonheid van kleur (de abstractie van licht) en zijn positieve invloed op ons welzijn. 


“ Goethe, maakte bij de ontwikkeling van zijn kleurenleer veelvuldig gebruik van inzichten van kunstschilders die uitdrukten hoe zij de kleuren (psychologisch) ervoeren. "Het waarnemen van kleur is een innerlijk fenomeen, tenminste voor de mens die zijn gevoel niet onderdrukt"  /  KLEUR het echte gevoel van het licht zelf, Kleur abstractie van Licht “. ….Goethe . 

Tentoonstelling 2021 (uitstel Corona)


Gorcums Museum; Airbrush werk (1980) van Pierre opgenomen in de Tentoonstelling


"Een monument voor de BKR"(1949-1987)

van 12 Dec '20 tot 19 Sept 2021

2022 

"Fragile Freedom" Exhibition.

"Fragile Freedom" Pierre van Dijk
https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/bossche-kunstenaars-tonen-hun-werk-in-expositie-fragile-freedom-in-empel
Abstract Expressionism Pierre van Dijk, Dutch luxury Design, Willem de Kooning, Barnett Newman, Jackson Pollock, Mark Rothko,

Pierre van Dijk represented by Dutch Luxury Design

          het jaar van veranderingen.


Als reactie op de verschrikkelijke gebeurtenissen en veranderingen in de wereld verlaat Pierre het impressionisme als stroming, en richt zich op het abstract Expressionisme, hem niet geheel onbekend ( zie de jaren '1970 t/m de jaren '90 ) Pierre is van mening dat gezien deze veranderingen , hij nu, in 2022 zijn emoties in het abstract expressionisme beter kan vormgeven en uitdrukken,  


Het schilderen is tenslotte het enige dat zowel continu beweegt als stil Luistert naar de ziel en emoties. 


Ook in de 21e eeuw, zal de kunst een eeuwigdurende beweging in zowel verbeelding als verlangen zijn. 

2022

Pierre v.Dijk '22 ( Synesthesie : Vivaldi Concerto in E Major "La Primavera") 50x60cm Rivier landschap acryl op linnen / Priv

Pierre v.Dijk '22 ( Synesthesie : Vivaldi Concerto in E Major "La Primavera") 50x60cm Rivier landschap acryl op linnen / Private collection; Amsterdam - NL.

Pierre van Dijk
represented by Dutch Luxury Design

2022 t/m 2023

Synesthetische samenwerking met Componist Luc Cianfarani

Synesthetische samenwerking met Componist Luc Cianfarani

2022 de start van een vruchtbare, Synesthetische samenwerking tussen Pierre & Luc Cianfarani Componist & Pianist. New York.

© Pierre van Dijk - RKD.  Literatuur ; Lexicon Jacobs P.M.J. ISBN  90-801063-1-3

Het hele jaar een Doorlopende tentoonstelling  van John en Pierre zie openingstijden . bij bezoek even aanbellen . 

Stand With Ukraine - Abstract Expressionisme Pierre van Dijk, Jackson Pollock, Willem de Kooning, New York, Arshile Gorky

agenda - 2024maandag

gesloten


dinsdag

gesloten


woensdag

gesloten


donderdag

gesloten


vrijdag

13:00–19:00


zaterdag

13:00–19:00


zondag

13:00–19:00


En op Afspraak Mob: +31 (0) 6 83 24 52 76

Openingstijden. Bij bezoek even aanbellen